gedichten

 

SPIEGEL

Ogen worden nooit ouder
kijken gulzig om zich heen
maar in de spiegel
valt het ze zwaar

Graag zien ze het lijf
strak getekend

niet deze omtrek
De ontkenning
van een Spartaans bestaan

Zou het lukken om mezelf
weer in vorm te gummen?

Alles is ijdelheid
maar dat geeft niet

(uit: Alles is ijdelheid maar dat geeft niet, Triona Pers, 2016)

_________________

GEEN FLAUWEKUL

Mijn hoofd schuift geknakt
langs mijn rechterboekenkast
Daarin staan ze
zij die het zijn

Soms tegen wil en dank
Ryzji was het wel
maar verhing zich toch
in het huis van zijn ouders

Met achterlating van vrouw, zoon
en een brief waarin stond:
‘Ik heb van allemaal gehouden,
geen flauwekul! Jullie Boris.’

Nog geen dertig
Nee, da’s geen flauwekul

Zijn zoon, nu puber
‘Ik denk dat voor mijn vader
de pijn van anderen
onverdraaglijk werd.

Stel je voor’, zegt hij,
‘behalve je eigen pijn
ook die van anderen te voelen.
Vooral in Rusland.’

Mijn hoofd geknakt
langs de rechterboekenkast
ik lees de ruggen en weet
Dit is geen flauwekul

(Uit: Geen flauwekul, 2011)

Bibliografie

(tekst & algehele uitvoering Pieter Drift – tenzij anders vermeld)
2016
Alles is ijdelheid maar dat geeft niet (Triona Pers)
2011
Geen flauwekul
2008
De valiesgrap
2007
Opluchting
2003
Ratjetoe (met etsen, lino’s en blinddrukken)
2000
De naam van mijn hoofd (geëtste kruisbundel)
1998
Zodra ik alle dichters ben
1996
Slapende Honden
Wesp (etsen van Marjoke Schulten & Pieter Drift)
1994
Luchtkussen (ets als leporello)
De Noordzee (sprookje; prenten & algehele uitvoering Marjoke Schulten)
1993
Papieren Welp (met hoogdrukprentjes)
1991
Libido (map met zeefdrukken)
1990
Het zelfportret (met foto’s van S. Stuurman)

Publicaties

2016
Ballustrada 30/3-4
Poëziepuntgl, jaargang 14 nummer 1
2015
Op Ruwe Planken 14.2
Poëziepuntgl, jaargang 13 nummer 1
Poëziepuntgl, jaargang 13 nummer 3
2013
Poëziepuntgl, jaargang 11 nummer 1
Poëziepuntgl, jaargang 11 nummer 2
2007
Dagkalender van de poëzie 2008 (Meulenhoff)
Poëziepuntgl, jaargang 5 nummer 4
2006
Dagkalender van de poëzie 2007 (Meulenhoff)
Honderd Dichters 9 (St. Internationaal Forum)
1995
Nymph, jaargang 6 nummer 4
Nymph, jaargang 6 nummer 3
1994
Nymph, jaargang 6 nummer 1
Nymph, jaargang 5 nummer 5
Nymph, jaargang 5 nummer 3
1991
Voorheen Perspex, jaargang 1, nummer 1

Prijs poëzie:

2014
Staatsprijs voor Poëzie en Performance van het Radio 2 programma ‘De Staat van Stasse’ (Publieksprijs)
Shortlist Ongehoord! Poëziewedstrijd

© 2011 paula endeveld